Hangterápia

A hang- és fényterápia egy csodálatos módszer, a fény és hang ősi relaxáló erejét ötvözi a modern technikával! Nem kevesebbre képes, mint elősegíteni a testi- és lelki harmónia visszaállítását, az életminőség javítását, a képességek fejlesztésével és az öngyógyító mechanizmusok beindításával.

Az oki terápiák közé tartozik, mivel a problémák okait szünteti meg, így hozza helyre a problémát.

A fény- és hangterápia egyfajta meditációs technika.

AZ 1980-as évek tudományos-technológiai forradalma az audio-vizuális stimulációban is változást hozott. Elkészültek az első professzionális fény-hang készülékek. A NASA-nál kifejlesztett módszer hivatalos elnevezése mentális fitness komputertechnológia, melyet audiovizuális stimuláció / AVS / néven tartanak nyilván. Orvosi eszköznek minősített és gyógyításra alkalmazzák, mivel az egészséges szervezet működését tartalmazza és a kezelés során az agyon keresztül rákényszeríti a beteg szervezetet a  helyes működésre.

A DAVID Delight Pro H MultiColor AVS készülék rendelkezik a legtöbb programmal. Összesen 33 minden területet felölelő programot tartalmaz. A kezelés 5.1 hangkupolás teremben történik , orvosi meditációs CD-k használatával, amelyre külön  rávezetett alfa, delta és téta hullámok váltakoznak. Az emberi agy képes felfogni ezeket a hullámokat meditatív állapotban ezáltal hamarabb tud a szervezet  válaszreakcióban  öngyógyító folyamatokat beindítani.

A beteg kényelmes relaxációs ágyban fekszik.

AVS rövid története

Az időszámításunk előtti 2. században Ptolemaiosz különös dolgot fedezett fel: a vizsgált személyt a Nap fényével szemben leültette és egy középen felfüggesztett kereket forgatott előtte. A forgó kerék megtörte a fényt. A lecsukott szemű ember szemhéján fantasztikus színes ábrák jelentek meg, miközben eufórikus érzéseket élt át.
A XIX. században a francia pszichológus Pierre Janet észrevette, hogy pácienseinél a villogó fény hatására csökkennek a hisztérikus tünetek és növekszik a relaxáció mélysége.
A XX. század 50-es éveinek elején az ismert amerikai neurológus, W. Gray Walter  – már az EEG-t használva – megállapította, hogy a villogó fények hatására megváltozik az agyhullám-aktivitás az egész agykéregben, tehát nemcsak ott, ahol a vizuális központok vannak. Az EEG-vel végzett vizsgálatok szerint a ritmikusan vissza-visszatérő hangok megváltoztatják az agy elektromos aktivitását. A modern műszerekkel végzett kísérletek egyértelművé tették, hogy a nagy klasszikusok zeneművei rendkívül kellemes hatással vannak az agyra, melynek elektrokémiai tevékenysége a zene hatására előnyösen megváltozik.
Az EEG felfedezése nagyot lendített a vizsgálatok menetén. A 60-as és 70-es években egyértelművé vált, hogy műszerekkel is követhető a fény–hang stimuláció hatása. A felfedezések egyszerre voltak meglepőek és fantasztikusak. Az így létrehozott első fény–hang készülékek az agyhullámokon keresztül pozitívan befolyásolták a testi funkciókat is. Megállapították, hogy az audio-vizuális stimuláció hatására beáll az agyféltekék közötti szinkronizáció, emelkedik az intelligenciaszint, javulnak az intellektuális funkciók.

Müködési elve

Számos változás történik az AVS közben, ami pozitív eredményekhez vezet. A következő négy sarokkő tekinthető a legjelentősebb hatásúnak:

EEG hullámok változása
Az AVS hatásainak az alapja, hogy megváltoztatja az agy elektromos tevékenységét, amit az EEG képes kijelezni. A QEEG alapú kutatások visszaigazolták az agytréning utáni kedvező hatásokat, az agyi aktivitás megerősítését és normalizálását. A rendellenes agyhullám aktivitást különböző feltételek okozzák, mint például depresszió, szorongás, ADD, szezonális affektív zavar, krónikus fáradtság stb.

AVE meditatív disszociáció
A disszociáció az első lépés az elme hatékony megtisztítása és a meditáció felé. A gondolatok megtisztítása és a test érzékelés megszűnése hasonló, mint amit a meditációt végzők éreznek hosszú gyakorlás után. A disszociatív állapot első jele a mély rekeszizom légzés. Kezek és lábak melegebbé válnak,  amint az artériák kitágulnak  és az egész testen a keringés fokozatosan megindul.. Ez a mély regeneráló állapot hasznosnak bizonyul sokmentális, érzelmi és fizikai nehézség legyőzéséhez, amikkel szembe kell néznünk a mindennapi életünk során. Beleértve a szorongást, depressziót, alvási problémákat, migrént, PMS-t, vérnyomás problémákat, krónikus fáradtságot, figyelemhiányt és hiperaktivitást (ADD/ADHD).

Az agyi vérkeringés növekedése
Az AVS tanulmányozása során tapasztalták, hogy az agytréning végzése közben jelentősen (25-30%) megnövekszik az agyi véráramlás (CerebralBlood Flow), ami által az agy oxigén és egyéb tápanyag ellátása jelentősen javul.

Neurotranszmitterek változása

Kutatások kimutatták, hogy az AVS alkalmazása közben és után növekszi a szerotonin, noradrenalin és az endorfin szintje, míg a melatonin, amihez a szezonális affektív zavar (SAD) köthető, csökken. A szerotonin relaxáltállapotot idéz elő, növeli a boldogság érzést és segíti a szocializációt, csökkenti a depressziós tüneteket. A noradrenalin elengedhetetlen az éles figyelem összpontosításhoz. Ha valakinek alacsony a szerotonin és noredrenalin szintje, az gyakran túlzott mértékben fejezi ki önmagát, erőszakos tendenciák jelentkeznek, romlik az alvás, a mentális teljesítmény és a szocializáció. Ha mindkettő magas, akkor az egyén nyugodt, figyelme éles és van kedve beszélgetni.

Kezelés hatása

 • Az AVS egy passzív relaxációs technika, amely során mindenki megtapasztalhatja a mély fizikai és mentális ellazulást. A relaxáció egy speciális disszociációs állapot, mely egy alvás közeli tudatállapot, nevezhetjük feloldódásnak is. A test alapanyagcserére vált, miközben az agy nagyobb energiájú hullámtevékenységre kapcsol. Ezek az állapotok rendkívül hasznosak mind a szervezet, mind az agy önmegújító folyamataiban.
 • Az artériák ellazulnak, test szerte javul a vérellátás, ezért az arc kissé kipirul, a végtagok elnehezülnek és melegnek érezzük őket. Ez az állapot együtt jár egy mély rekeszlégzéssel. Akár 28%-kal is megnőhet az agyban a vérátáramlás (Fox &Reichle, 1985), növelve a glükóz és oxigén kínálatot, ezáltal a neuronok anyagcseréje javul. (Több kognitív és emocionális rendellenesség vizsgálata során összefüggést találtak a kóros állapot fennállása és bizonyos agyterületek csökkent vérellátása között.)
 • A kezelés során meghatározott frekvenciájú fény és hang impulzusok hatására az agyhullámok előnyösen megváltoznak, amelyet kvantitatív EEG (QEEG) tanulmányok igazoltak. A különböző agyhullámokhoz meghatározott, a szervezet harmonikus működéséhez szükséges szabályozó anyag termelődése kötődik. AVS hatására olyan regeneráló, stabilizáló neurotranszmitterek és hormonok szabadulnak fel, amelyek helyreállítják a helyes agyi funkciókat. (Shealy, 1989) Számos betegségre/zavarra (depresszió, ADHD, álmatlanság, szorongás, krónikus fáradtság szindróma, stb.) jellemző abnormális agyhullám tevékenység ,a megfelelő stimuláció hatására újraszerveződhet és normalizálódhat.

Mély, pihentető relaxáció

A fény és hang stimuláció  óvatosan elvezeti az elméjét egy lassabb, sokkal nyugodtabb relaxációs állapotba.

Kevesebb szorongás, nyugalom, biztonságérzet

Rendszeres használata segít csökkenteni a szorongást és az egyéb stressz válaszreakciókat.

Gyorsabb és teljesebb alvás

Az agytréning egyik legerőteljesebb hatása, hogy gyorsan segíti az elalvást, és mélyebb, frissítő, teljesebb éjszakai pihenést biztosít.

Kreativitás

Amikor valaki a “szürkületi” állapotban van, hozzá tud férni a tudatalatti erejéhez és használni tudja a problémák kreatív megoldására. Az AVS rendszeres használatával megnövekszik a zene és a művészet iránti fogékonyság, jobban át lehet élni a művészet adta örömöket. Rengeteg új ötletünk támadhat, ezért is nevezik “ötletgenerátornak”.

Növekvő vizualizációs képesség

A villogó fény sokkal erősebben aktiválja az elme vizuális feldolgozó rendszerét, mint a normál környezeti megvilágítás. Az emberek jelentős része színes, álomszerű, kaleidoszkóp képeket lát a programok használata közben. Ha valakinek gyenge a vizuális képalkotása vagy a vizuális memóriája, akkor különösen hasznosnak fogja találni a fény és hang stimulációt.

Gyorsabb tanulás

Az agytréning képes segíteni a jobb iskolai eredmények elérésében, növeli a szóbeli kifejezőkészséget és az IQ-t, javítja a memóriát akár 40%-kal és a koncentrációkészséget, csökkenti a stresszt. Egy nemrégiben megjelent tanulmány bemutatta, hogy rendszeres használata jelentősen javította a főiskolai hallgatók vizsgaeredményeit. Felgyorsítja az idegen nyelv tanulását. Képes segíteni figyelemhiányos szindróma és hiperaktivitás esetén.

Hormonális rendszer kiegyensúlyozása

Az agytréning nem csak az agy elektromos rendszerére hat, hanem a hipofízis harmonizálásán keresztül a szervezet hormonális rendszerére is. Mivel a hipofízis a “mestermirigy”, a szervezet alap működését határozza meg. Javul a nemi szervek működése, a szexualitás, a fogamzó képesség.

Sportteljesítmény növekedés

A mély ellazult állapot sokkal nagyobb izomlazítást képes elérni, mint a legjobb nyújtógyakorlatok. A terhelés után a tejsav gyorsan kiürül az izmokból, az izomláz hamarabb elmúlik. A versenyzés előtt kialakuló stresszes állapot miatti teljesítménycsökkenés megszűnik. Csökken a sérülésveszély. A növekedési hormon magasabb szintje miatt a sérült izomzat helyreállítása felgyorsul.

Javallat :

A stressz csökkentésen túl további mentális funkciókat lehet javítani az agytréneres technikával.

 • Energia pótlása
 • Döntésképtelenség korrekciója
 • Felnőtt- és gyermekkori tanulási problémák feloldása, dyslexia, dyskalkulia
 • Hiperaktivitás, figyelemzavar, memória és koncentrációs problémák oldása
 • Vizsgadrukk feloldása
 • Szorongás és önbizalomhiány oldása
 • Káros stressz megszüntetése
 • Sportteljesítmény növelése
 • Alvászavarok oldása
 • Nemi diszfunkciók kiküszöbölése
 • Belső harmónia helyreállítása
 • Felnőttkori, szerzett cukorbetegség megszüntetése
 • autoimmun betegségek kezelése
 • daganatos betegek kiegészítő kezelése
 • immunrendszer erősítése

Ellenjavallat
elmebetegség, epilepszia, pacemaker, alkohol- és drogfogyasztás

Kezelés időtartama :  50 perc